A SmartVineyard™ – a Szőlőőr a Kutatók éjszakája eseményen 2013

A SmartVineyard™ – a Szőlőőr a Kutatók éjszakája eseményen 2013

09:04 20 October in Egyéb
0 Comments

Idén harmadik alkalommal is ellátogatunk a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényre, ahol Árendás Csaba tart előadást arról, miként tudjuk egészségesebbé tenni a szőlőt! Minden érdeklődőt szeretettel várunk az interaktív bemutatónkon.

Az előadás rövid ismertetője:

Jó borhoz jó minőségű szőlő kell. – A SmartVineyard™ – a Szőlőőr küldetése az, hogy jelentősen csökkentsük a szőlészeti vegyszer felhasználását, és egészségesebb szőlőt hozzunk létre.
A szőlészeti növényvédelem azonban költséges, nehéz probléma. A fő probléma az, hogy a szőlő eltérő dombos területen helyezkedik el, ezért mikroklímák alakulnak ki. Így előfordulhat, hogy az egyik területen kicsit nagyobb a hőmérséklet vagy páratartalom, mint a másik helyen. Ezért egyik helyen kell permetezni, a másikon nem. A biztos siker érdekében a szőlészek mindent lepermeteznek.

A SmartVineyard™ – a Szőlőőr koncepció lényege, hogy kisméretű, a szőlőoszlopokhoz rögzíthető szenzorok hálózata kerül elhelyezésre. Így átlagos esetben 4 hektáronként egy mérőállomás rögzíti az adatokat. A berendezések egy kommunikációs hálózatot építenek fel egymás között, így biztosítva, hogy egy nagy parcella esetén is egyetlen pontból elérhető legyen a teljes mérési adatbázis. A növényvédelmi szakember naponta akár többször is kiértékelheti a mérési eredményeket a parcellában állva, a kifejlesztett grafikus felhasználói felületnek köszönhetően.

A SmartVineyard™ – a Szőlőőr; a döntéstámogató rendszer keretében arra kínál megoldást, hogy a szőlész mikor, mi ellen, mennyit és mivel permetezzen, ez által akár 30%-os növényvédelmi költségmegtakarítás érhető el.

A rendszert, valamint a brit Cambridge University-n az amerikai Stanford University-n, és a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne Egyetemeken szerzett tapasztalatát Árendás Csaba, a műegyetemi spin-off cég ügyvezetője mutatja be. A cég karriertörténete példaértékű lehet mindeniknek, bemutatjuk, hogy az elhivatottság, tehetség, és lelkesedés keveredésével miként lehet sikeres, innovatív terméket kifejleszteni.

Az interaktív bemutató során mindenki kipróbálhatja, milyen szőlősgazdának lenni, ha iPad-en futó Szőlőőr program segíti a döntéshozatalban.

http://www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/esemeny.php?id=2955&menu_id=4

http://www.kutatokejszakaja.hu/2013/foszereplo/foszereplo.php?menu_id=5&id=2942

No Comments

Post A Comment