Az Év Agrár Innovációja az Év Bortermelőjének

Szenzorokkal támogatjuk az Év Bortermelőjének választott Dúzsi Tamás szőlővédelmi munkálatait

Az Év Agrár Innovációja az Év Bortermelőjének

12:56 24 April in Egyéb
0 Comments

A hazai borélet ismerői számára nem újdonság, hogy a Magyar Bor Akadémia a szekszárdi Dúzsi Tamást választotta a 2014-es Év Bortermelőjének. Az Akadémia jóvoltából cégünk a díjátadón egy Szőlőőr szenzoregységet ajándékozott Dúzsi Tamásnak (beszámolónk: http://smartvineyard.com/smartvineyard-az-ev-boraszanak/), mely telepítésére áprilisban került sor.
Megérkezve a Dúzsi Tamáshoz a Szekszárdi-dombság Leányvár dűlőjébe, gyönyörű napsütéses idő, ellenben erős szél fogadott minket (ez utóbbi a videón is hallható). Kollegám Dúzsi Tamás segítségével néhány perc alatt kiválasztotta a Szőlőőr készülék rögzítésére legalkalmasabb pontot. A telepítési hely megválasztása alapvető fontosságú, ugyanis fontos figyelembe vennünk a dűlő mikroklímatikus paramétereit, hiszen a szőlő gombás fertőzései teljesen más időpontban jelenhetnek meg az eltérő fekvésű területeken. A telepítés a hely megválasztása mellett a készülék rögzítéséből, szoftver oldalon pedig profil létrehozásából és a kezelőfelület bemutatásából áll. Azonban egy-egy ilyen rendszertelepítést mindig sokkal izgalmasabb személyesen átélni, mint videón megnézni, vagy esetleg elolvasni, hiszen mindig betekintést kapunk az adott tájegységbe, megismerjük a szőlészt, borászt és a birtok életét is.

Ez pedig Dúzsi Tamás esetében hatványozottan igaznak bizonyult: egyetlen üres, vagy unalmas másodperce sem volt ottlétünknek. Míg a csavarkulcsok dolgoztak, néhány órára megelevenedett előttünk minden, ami Dúzsi Tamást oly szorosan fonja Szekszárdhoz: földrajz, kultúra, történelem és természetesen az irodalom is. Megtudtuk például, hogyan fogtak halat néhány évtizede a közeli Sárközben, és milyen érdekes régészeti leleteket fedeztek fel a környéken. Képzeletben bejártuk Dúzsi Tamás összes birtokát és ott voltunk a borász Szerb Színházas bemutatóján is. Észre sem vesszük, de pillanatok alatt elillan néhány óra is így, azonban sajnos sietnünk kell, mert aznap még három borászat és ezernyi érdekes történet vár reánk…
Ez a nap is egy tipikus példája annak, hogy a Szőlőőr rendszerünkkel a magunk módján (pontos fertőzés-előrejelzések, kevesebb vegyszerfelhasználás) szeretnénk értéket teremteni, és észrevétlenül mi is sokkal gazdagabban térünk haza egy-egy telepítés után. Szívből reméljük, hogy a 2014-es év Agrár Innovációjának választott rendszerünk valódi értéket jelent majd Dúzsi Tamás számára, és nagy segítségére lesz az Év Bortermelőjének újabb és újabb nívós díjak elnyerésében.

További videók:

A Szőlőőr az Év Agrár Innovációja

 

Bemutatkozó a Kossuth Rádióban

 

Szenzorhálózat telepítése Tokajban

 

No Comments

Post A Comment