Bioszőlészeti szakmai találkozó a Kunsági borvidéken

Bioszőlészeti szakmai találkozó a Kunsági borvidéken

12:21 06 March in Egyéb
0 Comments

(Sajtóközlemény)

A meghívott előadókat, valamint a tematikát tekintve is rendkívüli rendezvénynek adott otthont a Kerbor Kft. monorierdei vendégháza, ahol neves szakemberek a kunsági borvidék biogazdálkodási lehetőségeinek feltérképezésére vállalkoztak.

A borászat iránt érdeklődők bizonyára tudják, hogy a szakmai szervezetek, egyesületek és magánszemélyek összefogásának köszönhetően Monor városa egyre intenzívebben kapcsolódik be az ország borturisztikai életébe. Ráadásul, a „színfalak mögött” komoly törekvések vannak a szőlőtermesztés valamint a bortermelés szakmai támogatására is. A március elején rendezett, ‘Új lehetőségek a növényvédelemben’ elnevezésű tanácskozás elsődleges célja például azokaknak a technológiáknak, technikáknak és eljárásoknak a megvitatása volt, melyekkel a régió bortermelői csökkenthetik ökológiai lábnyomukat.

A Kunsági borvidék talajszerkezeti adottságainak köszönhetően egyre többen törekszenek a homok növénykultúrákkal való megkötésére. Az Ökológiai Mezőgazdaság Kutatóintézet (ÖMKI) kutatási szakreferense, Donkó Ádám azokat a sorköztakaró növényfajtákat ismertette, melyek nem csak óvják a talajszerkezetet, hanem annak vízháztartását is javítják.

Dr. Orosz Szilvia a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) entomológusaés minőségirányítási megbízottja a szőlőtermesztés új kártevőiről – elsősorban a tavalyi évben felbukkanó és az aranyszínű sárgaságért felelős amerikai szőlőkabócáról – adott részletes, a gyakorlatban is hasznosítható tájékoztatást.

A rendezvény második szekciójában Kőrös Tamás a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója ismertette azokat a bio kategóriába sorolt természetes anyagokat, melyek alkalmazásával csökkenthető a környezeti terhelés, míg a Biokontroll Hungária vezető ellenőre, Siku Szabolcs bemutatta a biogazdálkodóvá válás jogi lépéseit.

A rendezvényen bemutatkozott a Kunsági bórvidéken is egyre nagyobb számban használt, szőlővédelmi előrejelzéseket lehetővé tevő díjnyertes magyar innováció, a Szőlőőr / SmartVineyard technológia is.

A gazdag programkínálat nem csak komplex válaszokat adott a régió növényvédelmi kérdéseire, de segítette eloszlatni azokat a tévhiteket is, miszerint biogazdálkodás mind üzleti, mind pedig növényvédelmi szempontból kockázatos lehet.

No Comments

Post A Comment