Védje szőlőföldjét a fertőzések ellen, ahogy még soha nem próbálta!
Hogyan alakítja a Szőlőőr rendszer a mért mikroklimatikus adatokat megbízható, pontos fertőzés-előrejelzésekké?
micro_uj_bena
A rendszer működése
Mérés

Szenzorokkal

A szenzorok mikroklimatikus adatokat mérnek

Kijelzés

A fertőzésekről

A rendszer kalkulálja a fertőzések intenzitását

Elemzés

Bárhonnan

Számítógép segítségével figyelheti szőlője állapotát

Döntés

A védelemről

Alapozza pontos adatokra növényvédelmi döntéseit

A Szőlőőr rendszer részei
SmartVineyard™ szoftver
Viticulture system
SmartVineyard™ készülék
Sm_tripod_robot.26

A grafikonos formában megjelenő időjárási adatok, fertőzési előrejelzések lehetővé teszik a szőlőföld távoli megfigyelését és menedzselését – egy számítógép vagy okostelefon segítségével.

 A precíziós szenzorok segítségével a készülékek a lehető legpontosabban mérik az éghajlati adatokat. Igazodván a szőlőföld domborzati és mikroklimatikus adottságaihoz, az eszközök megbízható információkat továbbítanak a felhasználók felé. 

Hogyan és mivel segíti a Szőlőőr ügyfeleink munkáját?
Adat-alapú döntések a túlpermetezés ellen
systemhez1

A fertőzések következtében, tartósan meleg, párás időjárásban akár 50-100%-os lomb-, és fürtkár is kialakulhat a fogékony szőlőfajtákon. Ez természetesen hatalmas kárt jelent. A legelterjedtebb védekezési mód a gyakori, preventív permetezés. A védekezés ilyen módja sokszor túlpermetezéssel jár, ami költséges, és környezet-romboló hatása is jelentős. A Szőlőőr szőlővédelmi előrejelző rendszer segíti a jelentősebb fertőzések (lisztharmat, peronoszpóra, szürke-, és feketerothadás) elleni védekezés optimalizálását.

A legpontosabb mérési adatok

A gombás, penészes betegségek kialakulása jól körülhatárolható körülmények függvénye. Ezen környezeti körülmények alapján előre jelezhető a szőlőbetegségek kialakulásának és terjedésének a valószínűsége. Ehhez azonban kiemelkedően pontos mérések szükségesek. A Szőlőőr szőlővédelmi előrejelző rendszer precíz szenzorai folyamatosan mérik az időjárási adatokat (levélnedvesség, páratartalom, csapadék, hőmérséklet). A méréseket felhasználva algoritmusok és matematikai modellek segítségével határozza meg a szőlő fertőzöttségét, és küld előrejelzéseket a felhasználó számára.

systemhez3
A szőlőföldek domborzatához igazodva
systemhez5

A környezeti tényezők mérésére léteznek általános célú agrometeorológiai állomások. Ezek több 10 négyzetkilométeres területenként egyetlen pontban végeznek méréseket, miközben a területen több mikroklíma is kialakulhat. Ráadásul a szőlőföldek főként dombos vidékeken helyezkednek el, ahol a domborzat döntően befolyásolja a mikroklímát. Néhány hektáron belül jelentős eltérés állhat fenn a szőlőtábla klímájában, ezért egyetlen mérőállomás telepítése nem nyújthat kellően pontos információt a fennálló körülményekről.

Táblaszintű előrejelzések

A szőlőföldek változatos domborzata és az így kialakuló mikroklíma miatt az egy ponton való mérést fel kell váltani több ponton történő méréssel. A Szőlőőr állomásokat átlagosan 5-8 hektáronként lehelyezve azok önszervező vezeték nélküli hálózatot létesítenek. A készülékek táblaszintű, térben és időben kiemelkedő pontosságú méréseket végeznek. A döntéstámogató rendszer a mérésekre alapozva figyeli a kórokozók terjedési valószínűségét, és ajánlásokat készít a permetezés szükségességére. Így Ön mindig tudni fogja, pontosan hol, mikor, mi ellen érdemes permetezni.

Parcel-level predictions